Hva bestemmer valg av VGS?

Så er vi kommet til mars, og rådgiverne på alle landets ungdomsskoler kan senke skuldrene. De har sikkert gjort en solid innsats, og fotfulgt alle elevene trygt gjennom søkeprosessen. Min erfaring er at rådgiverne gjør en kjempejobb, og at de alle fleste elevene får god og tilstrekkelig hjelp til å søke seg inn på den linja de passer best på.
De videregående skolene skal være med i dette arbeidet. De får komme til ungdomsskolene, eller elevene kommer til dem.
Så begynner forføringen. 10.klassingene får høre om hvor fint det er i kantina, hvor hyggelige lærere det er og hvor mange spennende kurs som kan tilbys. Ved besøk kan de også se hvor mange kule elever som går på de enkelte skolene.
Er det dette som skal være avgjørende for hvilken vgs man velger? Skal tilbudet i kantina, antall kjekke gutter/pene jenter, trendy brosjyrer og andre utenomfaglige ting være viktig?

Jeg undres over hva som teller, og det virker som de fleste elevene lider valgets kvaler. Når man leser at vgs i Oslo-området engasjerer PR-byråer til hjelp for å selge skolen, blir man enda mer betenkt. Dette representerer en betydelig utgift for skolen, penger som kunne være brukt på noe mer elevretta og lærerikt.

Derfor ønsker jeg for neste år at en skole tilbyr;
3 år med hardt arbeid, mange utfordringer, stor grad av selvstendig innsats og personlig motivasjon. Og hvis man er heldig, får man nok poeng til å komme inn på et ønsket studium, der man kan pugge videre.

For det er vel optimalt faglig utbytte man etterstreber på vgs? Hovedsaken er vel at elevene lærer å jobbe hardt for å oppnå målene sine? Da er det kanskje ikke så viktig med fine gardiner eller omfattende meny i kantina?
Med ønske om en rolig helg og takk for innsatsen til landets rådgivere.
Hilsen Hanne

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: