La Pisa måle kroppsøvinga!

Etter en lang helg med utallige timer sport på tv, fikk jeg en  (etter min mening) glimrende ide:

Hva om vi åpnet Pisa for resultatene i kroppsøving? 

Det finnes mange gode grunner for at dette er smart. Først og fremst er det en gevinst for folkehelsen. Hvis testhysteriet får råde i gymen, vil jo alle  måtte trene mer. Her er det ingen unnskyldning for foreldrene, nå må de stille opp. De kan snakke seg vekk fra å hjelpe i matte og naturfag, men fysisk aktivitet kan de bidra med. Det vil jo bli fint for miljøet i heimen når alle sammen må på tur jevnlig, jfr «Ut på tur, aldri sur». Så får man unga vekk fra pc og mobil, og familien får gode opplevelser sammen. Når «gå på tur sammen» står på ukeplanen, må jo både mor og far opp av sofaen, evt avlyse et møte eller to.

Det blir enkelt å lage testmåla. Alt skal måles, både styrke, spenst, utholdenhet, fart osv. Mange smarte idrettspedagoger kan få den morsomme jobben å sette sammen vurderingskriterier. Det antas å være lang og god erfaring rundt dette i idrettsmiljøene i alle land. Dessuten har vi jo  allerede læreplaner å støtte oss på.

På nasjonalt nivå kan det så bli mulig å få utredet om vi egentlig er bygget for bare skigåing, eller om vi også kan løpe fort og hoppe høyt. Når vi måles mot resten av verden på alle områder, vil det jo lett kunne finnes forskjeller. Og så kommer det jo greie unnskyldninger som at kroppene våre ikke er laget for spenst og hurtighet – det kan ingen lærere gjøre noe med. (Her forstummer ropet om flere lærere, altså)

For vi trenger ikke flere lærere til dette. Det finnes mange litt slitne og falmede idrettsstjerner som kan gjøre nytte for seg i dette arbeidet. De kan ta morgengym med elevene, veilede og delta i gymtimer, samt gjøre noen stunts i storefri. Når gym blir stuerent for Pisa-måling, blir det lettere å få støtte for kravet om en gymtime hver dag (som vi har ønsket oss lenge) og forståelse for hvor viktig fysisk aktivitet er for alle.

Synes det kunne vært lufta i departementskontorene. Jeg skal ikke ha betalt for dette innspillet, Torbjørn, men blir veldig glad hvis du tør å gå videre med ideen. Selv synes jeg nemlig den er glimrende.

Med sprek hilsen

Hanne

%d bloggere liker dette: