Sitte igjen fremdeles?

Forleden skulle jeg hente barnebarnet på skolen. Jeg stod klar i god tid, med fulladet mobil klar for Pokemon-jakt. Barnet så meg og vinket til meg i vinduet mens de tilsynelatende avsluttet dagen. De har ikke skoleklokke på Toppåsen, men på timeplanen stod det at de sluttet kl 1345. Etterhvert ble klokken kvart på to, og de andre klassene kom ut. 2 B gikk til AKS, men 2 A kom ikke. Jeg lurte på om jeg hadde fått feil tidspunkt, men ventet videre.

Langt om lenge kom en litt betuttet 2.klassing ut. Jeg spurte hvorfor klassen ble holdt igjen, og han sa de hadde «bråka». Han hadde bare bråka litt, men jentene var verst. Så ble altså klassen utsatt for en kollektiv avstraffelse fordi noen hadde litt uro i kroppen på slutten av dagen. Det er utrolig at man driver med sånt ennå. Jeg trodde man for lengst hadde fått med seg at gjensitting ikke er godt for noe, ei heller er det tillatt.

Litt morsommere var det som skjedde med min sønn for noen år tilbake. Han gikk i en svært urolig klasse, og en dag fikk de beskjed om at de måtte sitte igjen etter skoletid. Min sønn ringte til sin mor rektoren, og lurte på om det var lov. Mor rektor svarer at ingen kan holdes igjen uten at de foresatte er varslet. Denne beskjeden forkynte min fjortis-sønn i triumf og i alles påhør; «mora mi er rektor og hun sier at du ikke har lov til å holde oss igjen i dag.» Dette falt ikke i god jord hos læreren, og hun svarer i sinne: «Du må ikke tro du er noe fordi om mora di er rektor!».

Det ble ugreit for barnet, og jeg tok kontakt med rektor. Vi fikk et lite møte med henne, ca fem minutter tok det. Der fikk lærer full støtte, og min sønn fikk enda mer kjeft fordi klassen hadde vært urolig. Tror gutten mistet mye av troen på autoriteter etter det møtet, og han ble i hvert fall ingen mønsterelev videre.

Tanken på at du skal holdes igjen på skolen fordi noen andre er urolig, skremmer meg. Tror virkelig noen lærere at det skal bli bedre om skolen blir et fengsel? Jeg trodde at fenomenet «sitte igjen» døde sakte hen, og jeg håper at 2A aldri blir utsatt for dette igjen.

Det hører til historien at de slapp ut tidligere dagen etter. Så det jevner seg ut i det lange løp. Begynner å se nytteverdien av å ikke ha skoleklokke, for da kan lærerne avslutte dagen som det passer dem. Men det var vel ikke det som var intensjonen bak den skoleklokkeløse skolen?

Hilsen

utålmodig farmor.

%d bloggere liker dette: