Skolen er for jenter.

Det er en kjent sak at jentene klarer seg bedre på skolen. Skolens system passer dem best, de klarer å sitte stille og jobbe med skriftlige oppgaver over lengre tid. Gutta er de som oftest lager uro, og resultatene er deretter. Nå har en svensk kommune tatt konsekvensen av dette. De gir skoler med overtall av gutter flere ressurser slik at gutten kan få mer støtte til å oppnå de samme resultatene som jentene. Prosjektet er modig, det går jo ikke uten diskusjoner. Defineres gutta som dummere siden de må ha mer lærerhjelp? Det pussige er jo at gutta går forbi jentene senere i livet, for karrieremessig er det de som vinner. Betyr det ikke noe hva som gjøres i skolen siden gutta likevel kommer seg foran i arbeidslivet?
Det er en annen diskusjon, og den er det ikke plass til en liten mandagsblogg. Men jeg ønsker å peke på punktet der jeg finner svenskenes initiativ som feilplassert. Jeg mener at skolen alltid har vært laget for de flinke, pliktoppfyllende og arbeidsomme jentene. De som kan sitte stille, som gjør det læreren befaler uten å protestere, som utfører alle oppgaver pliktoppfyllende; det er de som scorer i skolen. Det er ikke plass til protestene fra urolige gutter. Siden en lærer har ansvar for opp til 30 elever, klarer hun/han ikke å variere og tilrettelegge slik at alle blir fornøyd. Det blir den enkleste løsningen; sitt stille og jobb med oppgaver. Skal man få engasjert gutta, må selve innholdet i skolen endres. Det må legges til rette for at alle elever, uansett kjønn kan lære på det viset som passer dem best.
Departementet åpner for en mer praktisk rettet skole, og jeg håper gutta profiterer på dette. La dem få utløp for sin energi og virketrang slik at skoledagen blir meningsfylt for dem også.
Hilsen Hanne

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: