Undervisning som underholdning?

Nå sender TVN en ny serie med superlæreren igjen. Det er artig se alle de ”håpløse” elevene som får se lyset gjennom kyndig hjelp av Håvard Tjora. Moro at nye strategier virker, og at elevene ikke lenger oppfatter seg som skoletapere. Læreren er flink, han. Derom råder det ingen tvil. Han har funnet sin nisje og utnytter den maksimalt, og jeg er imponert over hvor mye han rekker over. Lærere som ser programmet vil sikkert kunne lære noen triks. Det brukes både utradisjonelle virkemidler og metoder, og det lykkes.
Men som underholdning?? Er det riktig av kunnskapsformidling skal vises som tidtrøyte en torsdagskveld? Er dette tenkt som en slags reality-serie med skoletapere som viser hvor lite de kan. (Les: hvor lite den vanlige skolen har lært dem).
La oss si at intensjonen absolutt ikke er å underholde, men å opplyse og misjonere for ny undervisning, nye metoder og nye innfallsvinkler til faget. Da blir det en annen sak.
Så blir mitt hovedspørsmål: Ville ikke enhver lærer i landet med glede undervist etter «Tjora-metodene” hvis de hadde en liten gruppe elever, snever fagkrets og ubegrensede ressurser? Gitt hans arbeidssituasjon, blir det nesten å gjøre narr av de som skal forsøke dette i vanlige klasserom. Han kan gjøre nesten undre, men han opererer på en annen del av banen.
Jeg er sikker på at vi har mange potensielle Tjoraer rundt i landet, men de har helt andre rammebetingelser. Det lar seg vanskelig gjøre å gjennomføre disse kule metodene hans når det er 30 fjortiser med hver sin innfallsvinkel til fagene.
La oss håpe at ingen foreldre som ser programmene tror (forlanger??) at Tjora kan kopieres rett over i ethvert klasserom.
Det er fint at undervisning settes på dagsorden. Men det er viktig at dette gjøres med kløkt, og at programmet viser en tilnærmet reell sitasjon. Hvis ikke, blir dette å regne som ren underholdning. TVN balanserer på en tynn linje her, underholdning eller opplysning. Jeg håper det siste, men er ikke helt sikker. Skulle vært artig å vite hvor Håvard Tjora trekker linjen. Er han en idealist eller er han ute etter å sko seg i sin lille nisje?
Hilsen Hanne

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: