Trenger vi skolekontorene?

I de siste årene har nye rådmenn forsøkt å begrense byråkratiet i kommunen. Dette har de gjennomført ved bl.a. å legge ned skolekontorene. Rektorene har rådmannen som direkte overordnet. Dette har ikke vært særlig greit, viser det seg. Rektorene sitter tilbake som papirarbeidere, med svært liten tid til å gjøre det de egentlig er utdannet for; sørge for god opplæring.
Så jeg kan ikke si annet enn; la oss få ha skolekontorene våre! Vi trenger dem på alle måter. De skal være det bindende ledd som har oversikt over alle skolene, gi svar på store og små spørsmål, se til at alle skolene følger opp pålegg og krav, ha ansvar for møter og felles aktiviteter, fronte kommunen utad bl.a. Det er ingen grense for hvilke oppgaver en rektor gjerne vil at skolekontoret skal ta, slik at pedagogen kan få gjøre det han vil og kan i fred.

Men den viktigst oppgaven for skolekontoret er etter min mening lederskapet. Vi trenger et skolekontor som går foran med entusiasme og inspirasjon. Vi trenger ledere som roser de flinke og hjelper de som sliter. Vi trenger et skolekontor som støtter opp om skolene uten å splitte dem. Det skal være et kontor der vi kan finne råd og løsninger sammen. Skolekontoret skal inneha spisskompetanse som er til hjelp for rektorene. Dette er ingen utopi, for det er slik skolekontorene i det ganske land har operert i alle år. Men når rådmennene forsøker å kutte ned, må vi rope høyt mot det.
Rektorgjerningen er en ensom stilling, og det er ingen tvil om at det trengs en samlende, kompetent enhet i kommunen overordnet alle skolene. Så jeg håper at rådmennene går tilbake på sine vedtak; la oss få beholde / få tilbake skolekontorene!
Hilsen Hanne

 1. #1 by Yvonne Grundnes on 11. april 2011 - 09:25

  Alltid morsomt å lese innleggene dine, Hanne! Jeg er helt enig med deg i at vi trenger skolekontor med en skolesjef. Som ansatt og tillitsvalgt ser jeg altfor ofte at rektor som også er skolefaglig ansvarlig, sitter med to hatter samtidig. Rektor og pedagogisk leder på den ene siden og som skoleeiers representant på den andre siden. Svært uheldig!

  Yvonne Grundnes (tidligere elev)

  Liker

  • #2 by Hanne Sand on 11. april 2011 - 19:36

   Hei Yvonne. Så morsomt at du ble i skolen, for da kan jo ikke tiden med meg ved kateteret har vært helt ille. Artig at du følger med på bloggen min. Jeg skulle ønske at dere yngre kreftene i skolen torde å si fra litt høyere, dere må ikke være sånne nikkedukker som gir opp å endre skolen til det bedre. Stå på!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: