Kjedsomheten lenge leve

Den setningen som er sagt oftest i skolen, er ”Det er så kjedelig”. Med en litt trøtt mine slenger fjortisen fra seg sekken, sukker dypt og himler med øynene. Dette har de lært altfor tidlig, og jeg har aldri helt skjønt hvorfor det blir kjedelig så fort i skoleløpet. Allerede når den lesende førsteklassingen kommer hjem fra skolen, sies det med litt blasert mine; ”det er så kjedelig på skolen, altså”.
Da våkner drømmelæreren. Man har to muligheter, ta dette signalet på alvor. Man kan bruke timevis på å lage festlige opplegg, tilrettelegge for den enkelte, ta opp dagsaktuelle ting – eller bli sint. Det kan jo gå en lærers ære at elevene blir observert gjespende i en godt planlagt time med sterke nynorske verb. Vi skal jo alle være drømmelærere der hver time er fylt med inspirert og veltilpasset undervisning, der elevene sitter som tente lys og kommer ut med det samme forklarende lyset i øynene.
Men akk. Dette er utopi. Det er nødt til å være kjedelige timer! Hvis alle timene sprudlet av gnistrende læringsaktivitet, ville elevene bli møkklei hele festen.
Nei. De må få kjede seg. La dem sove litt. La dem uffe og akke seg. La dem fortelle at du er den kjedeligste personen i verden.

Den andre muligheten er den enkleste. Man skal svare dem: ”Ja, dette blir nok din livs kjedeligste time. Du kommer til å sovne, og du kommer ikke til å klare å følge med. Jeg er sjefen her, og har bestemt at i dag skal ikke være noen sirkusforestilling.” Dette er et gjennomprøvd svar, som jeg kan garantere vil virke. Jeg kan ikke anbefale å gå inn i noen diskusjon á la: ”Neida, dette skal bli så festlig så, og du kommer til å lære masse!” Det vil gi dem enda mer vann på mølla.
Det må også legges til at det kan ofte bli strålende timer når forventningene senkes.

Drømmelæreren har også kjedelige timer, nemlig. Så senk skuldrene, du kan godt bli kåret til årets lærer likevel. Unge må ha variasjon, og til det hører også kjedsomheten. Deri ligger fantasien, nemlig.
Det kan foregå mye kreativ tenking i en fjortishjerne i de grå timene.

Hurra for de kjedelige timene.
Med grå hilsen
Hanne

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: