Nå må vi slutte klagingen, vel?

Det har vært skrevet sjelden mange saklige innlegg om hvor fælt vi får det når / hvis KS får gjennomslag. La oss se det fra den andre siden:
Tenk så fint vi får det når vi får være på jobb i de sommerukene som nå blir kalt ferie (av andre), altså avspaseringen vår. Det blir jo så nyttig å kunne ha mange dager å diskutere elever som vi ennå ikke kjenner, lage opplegg for klasser vi ennå ikke har møtt og forberede møter vi ikke vet innholdet på. Vi kan endelig få drukket kaffe i fred, uten disse elevene som maser hele tiden. Vi kan få mange og lange kurs om ting vi kunne fra før, evt i tema som vi ikke trenger. Det er jo ikke avklart hvem som skal holde kurs om hva i disse ukene med ”kompetanseheving”, for vi skal vel ikke alle kurses i matte. Sommerferien er jo allerede for lang, så det skal bli godt å få kortet den ned. Og feriene høst og vinter, de trenger vi jo ikke. Lærerlønna gir oss allikevel ikke muligheter for de lange, spennende turene, så vi kan like gjerne være på jobb.
Det blir gildt å sitte på de overfylte arbeidsrommene mens sola skinner. Der har vi jo god luft og nok plass til å være kreative og effektive. Så kan vi ta de utviklingssamtalene vi ikke rakk mens elevene var på skolen, rent bortsett fra at elevene er på ferie. Vi får ta dem alene. Og vi kan rette alle bunkene som har hopet seg opp, det kan ta mange av dagene.
Det blir fint å gå hjem klokken 16. Ingen bunker på kvelden, ingen tanker på jobb, ingen telefoner fra bekymra foreldre. For det er vel greit at hvis vi ikke rekker å planlegge neste dag før kl 16, så kan vi kjøre undervisningen uten noen plan? Det blir vel sånn at når vi ikke har rukket å vurdere prøvene, kan vi ikke sette karakterer? På den måten kan vi ikke lenger ha noen frist for karakteroppgjør, det får komme når vi har kommet gjennom bunkene utpå våren? Høres gildt ut, hver lærer med sitt eget terminoppgjør?
Det skal bli supert å avvise alle oppståtte situasjoner, med ”sorry, jeg har fri nå”. Mobbeproblemer må vente til det er rom for det, dvs utpå sommeren en gang. Det vi ikke rekker, må pent vente.

Men hvis vi så bruker av fritiden til å løse en akutt situasjon, må vi vel regne med overtidsbetaling slik andre yrker får? Tenk så fint, skrive timelister og håve inn masse penger hver måned. Kanskje dette er en forkledd mulighet til å øke lærerlønna?
Og rosinen i pølsa må jo være at vi skal få jobbe enda mer. Flere timer i klassen, flere prøver, flere skjema til avkryssing. Det må jo være fordi KS mener vi er så flinke at vi klarer enda mer på kortere tid. Tenk at de setter oss så høyt?!
Nei, dette skal bli moro……. Eller-
For første gang er jeg glad for å kunne forlate skolen snart. Dette er mørke tider.
Hilsen Hanne

 1. #1 by Anonym on 30. januar 2014 - 22:25

  Du er HELT fantastisk…hvorfor er det ikke flere av deg…sukkkk

  Liker

  • #2 by Hanne Sand on 31. januar 2014 - 04:52

   Takk og takk. Det var gode ord på en mørk morgen.

   Liker

 2. #3 by Vegard Ofstad on 31. januar 2014 - 08:16

  Har du noen ganger tenkt på at kanskje det er meningen at også Elevene skal få et lengere skoleår… Så dere får noe å gjøre selv når det lir mot sommer. Blir ikke kvitt elevene så lett 🙂

  Liker

  • #4 by Hanne Sand on 31. januar 2014 - 08:21

   Joda, skulle gjerne hatt mer tid med elevene. Men det har jo vært luftet ideen med 9 års komprimert skolegang fra samme parti som ministeren.

   Liker

  • #5 by Ellen Skjold Kvåle on 31. januar 2014 - 08:29

   Poenget er jo at det IKKE er meningen at elevene skal få lengre skoleår! Hadde forslaget gått ut på å strekke skoleåret for alle, ville det i alle fall gi mening. Men nei, lærerne skal være på skolen mens elevene har ferie.

   Liker

   • #6 by Hanne Sand on 31. januar 2014 - 08:43

    Nemlig. Og det sliter jeg med å finne meningen med.

    Liker

 3. #7 by Mari Bjerke on 31. januar 2014 - 08:59

  Jeg har fulgt bloggen din det siste året og du skriver godt og klokt om norsk skole. Hva med å avslutte karrieren i Halden? Vi hadde trengt en skoleleder med din innsikt, forståelse og evne til å si i fra!

  Liker

  • #8 by Hanne Sand on 31. januar 2014 - 09:32

   Tusen takk for gode ord og smigrende tilbud. Halden hadde vært moro!

   Liker

 4. #9 by Eva on 1. februar 2014 - 11:41

  Skjønner ikke helt dette…. Hvor mye avspasering kan dere klare å opptjene i løpet av et år?? Jobber rett ved en barneskole, og der er det aldri biler etter kl 15, får dere avspasering for hjemmearbeid og forbredelser?? Det høres ut som det er så krise for dere å ha » normal » ferie. Dere har jo vinter/høst ferie, noe som ikke er oss andre unt… Hvorfor trenger dere mer en fem uker ferie, som vi andre klarer oss med? Sitte å jobbe inne om sommeren, uten elever? Høres ut som en vannlig sommer for de fleste av oss.. Jeg sitter inne på kontoret, hele juni og august og lengter ut… Mener ikke være slem her, må bare innrømme at jeg ikke skjønner hvorfor dere trenger mer ferie en andre, mange av oss har krevende jobber, men kun fem uker…
  Kunne du være så snill å forklare dette for meg, for jeg skjønner det ikke..

  Liker

  • #10 by Pål on 1. februar 2014 - 12:02

   Fordi å vere lærar er ein meir krevande jobb.

   Liker

   • #11 by Hanne Sand on 1. februar 2014 - 14:03

    Tiltredes.

    Liker

   • #12 by Pål on 1. februar 2014 - 14:12

    Det dreier seg ikke om ferien. Det dreier seg om at det ikke er nok med 37,5 timer per uke dersom man skal rekke å planlegge gode timer som er tilpasset de elevene man har. Det å rette vurderinger tidlig nok til at elevene har de friskt i minne og til at man kan legge opp undervisningen etter hva elevene trenger kan man bare glemme.

    Så kommer eksamener, ekstra sjanser for elevene til å vise at de får riktig karakter, eksamenstrenig og sensorplikter på fra mai og ut juni.

    Det er ikke mulig å planlegge neste års undervisning i juni fordi ofte vet man ikke hvilke fag og trinn man skal ha. Men enda viktigere: det er ingen som er tjent med at undervisningen legges opp etter samme mal som sist, i stedet for å tilpasses elevene.

    Alle ønsker seg en lærer som ser hver enkelt elev. Da kan man ikke legge opp til at læreren skal planlegge undervisning og vurderingssituasjoner før man treffer elevene.

    Det dreier seg om at vi trenger tiden i løpet av skoleåret. Ikke at vi trenger ferien om sommeren.

    Liker

   • #13 by Hanne Sand on 1. februar 2014 - 14:15

    Vel skrevet. Burde være enkelt for alle å bifalle. Takk.

    Liker

   • #14 by Gump on 15. mars 2014 - 08:04

    Ja, jeg skulle ønske at jeg jobbet i God morgen Norge. Tenk å få jobbe fra klokka halv sju til ti hver dag og allikevel få full lønn! Eller kanskje jeg skulle vært metereolog i NRK? Det kan da umulig være mer enn 15 minutter til sammen?
    Men fra spøk til revolver. Hvorfor ønsker du at lærerne skal bruke mindre tid på skolen når elevene er der og mere tid på skolen når de ikke er der? Er det for at det er et påtrengende behov for at lærerne skal sitte inne og lengte ut, slik du gjør?
    Burde kanskje nordsjøarbeiderne få et kontor på land som de kunne jobbe på når de ikke er ute på plattformen? Bare sånn at de ikke driver å jobbe i 14 dager og ha 4 uker fri?
    Jeg tror du skal se litt på innlegget ditt en gang til.Det handler stort sett om en dårlig skjult mistillit og misunnelse på avspaseringen lærerne har. Jeg syns du heller skal ha litt fokus på hva det vil si for elevene hvis lærerne bruker mindre tid på dem i skoleåret.

    Liker

   • #15 by Hanne Sand on 15. mars 2014 - 20:07

    Til Gump: Tror du har lest helt feil her. Jeg ønsker absolutt å bruke mest mulig tid på skolen sammen med elevene. Så jeg lurer på om din kommentar er ment til mitt innlegg. Mvh Hanne

    Liker

  • #16 by Hanne Sand on 1. februar 2014 - 14:03

   Det er ikke ferie, men avspasering for jobb på kvelder og helger. Svært få skoler gir gode arbeidsforhold for vurderings- og forberedelsesarbeidet. Derfor velger de fleste lærere å gjøre dette hjemme, og derfor er p-plassen tom.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: