Jeg, en praktiker. (Et anfall av selverkjennelse)

Nå har jeg overstått min sannsynligvis siste eksamen.  Og det er endelig avklart; jeg er ingen teoretiker. Det slo meg under eksamineringen at jeg gir blaffen i hvilken veiledningsretning jeg vil støtte meg på, hvilken mosegrodd ordgyters postulat som skal danne bakteppet for min videre gjerning i skolen. Jeg gjør det som er best for eleven, uten å tenke gjennom hvem som kanskje har skrevet dette før eller som har ment noe om det. I den aktuelle situasjon som oppstår rekker man ikke å tenke gjennom teorien, man må bruke sunn fornuft, erfaring og forstand. Dette skaper nærvær til konteksten og frigjør tankene til å gjøre det som er best for en enkelte elev.

Jeg mistet kanskje en A fordi jeg ikke hadde pugget alle bøkene. Men skitt heller, jeg ville heller bruke tiden på å snakke og være tilstede for de jeg er satt til å veilede.

Det sitter mange teoretikere ved sine skrivebord, og de gjemmer seg bort fra det som skjer i skolen. De skriver en bok eller en artikkel i ny og ne, kanskje de finner opp noen nye ord eller en ny vinkling. Så skal de på enellerannen konferanse og slåss med de andre ordgyterne om litt åtgaum og noen pene ord. Kanskje snubler de over en Hattie på sin vei, slik at de kan importere (og få enerett) på en klok manns ord og derved få enda mer oppmerksomhet. For det er vel slik det foregår. Man danser rundt med sine fine fremmedord og prøver å finne på noe nytt eller på annen måte markere seg.

Man kan lure på hvor lenge siden det er at de stod foran 30 pubertale fjortiser og skulle selge fagstoff og engasjere dem.

Skillet mellom teoretikerne og oss i praksisfeltet blir stadig tydeligere for meg. Og endelig kan jeg senke skuldrene, jeg har funnet min plass: På grasrota der elevene er, der læring skjer og fremtiden skapes. Der er det godt å være.

Kanskje jeg skulle skrive en bok om det?!

Hilsen Hanne

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: