Nivådeling, ja takk.

Nå ser det ut til at noen har skjønt noe. Nivådeling har lenge vært et-fyord i skolen, her skulle alle gå i samme klasse uansett om de fikk 1 eller 6 i faget. Det er ikke vanskelig å utlede at da vil noen ikke skjønne noe, mens andre vil kjede seg gjennom timene. For en lærer med 30 elever vil gapet man skal nå over bli enormt.

Vi prøvde nivådeling i matte en tid. Alle var fornøyd, elever, foreldre og lærere opplevde alle fordeler ved dette. Når du kom i 2er gruppa, var det oppgaver du kunne mestre, og timene ble også noe for deg. Kanskje klarte lille Ole å karre seg opp i 3-4 gruppa etter hvert. Selvfølgelig lå det en stadig presisering overfor alle elevene om at  gruppeinndelingen var fordi alle skulle få til noe og skjønne noe i timene. De flinke kunne få oppgaver med utfordringer, og de svake kunne få oppgaver de mestret i sitt tempo uten at de flinke måtte vente på dem.  Altså en vinn-vinn situasjon.

Men vi fikk tilsyn fra fylkesmannen, tre alvorlige personer som viftet med lover og løftet pekefingeren. Noe sånt skulle de ikke ha, nei. Og vi viste til gode resultater og  høy grad av tilfredshet, men det hjalp ikke. Her var det bestemt at nivådeling var i strid med loven.

Nå kan jeg jo tilstå at vi fortsatte med nivådelingen litt til, og så tok mangel på ressurser over.

Derfor er det gledelig at vi nå ser gjennomslag for nettopp å kunne gi elevene muligheter for å velge en mestringsgruppe der de kan klare alle oppgaver som gis. Tenk så fint at de slipper å gå til timer der de flinke gjesper når ting går sakte. På den andre siden kan de flinke få testet seg og strekke seg lenger.

Jeg ser at politikerne kaster seg over saken og bruker/misbruker den i valgkampen. Svartmaling om at vi får  eliteskoler og noen kommer i «dumboklassen», henger ikke på greip. Det skal jo ikke deles i alle fag, til det er ikke ressursene tilstrekkelige. Slik tildeling av ressurser er i dag, vil jeg tro at det i første rekke er matte som får til dette. Og det er der nytten er virkelig stor.

Slik jeg oppfatter det, bør de legge politikken til side og bruke sunn fornuft.

Hilsen Hanne

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: