Når media får herje fritt.

Jeg har den siste uken fått observere på nært hold hvordan media romsterer i skole-Norge.

Først kom oppslaget om juksing i Oslo-skolen. Vår største løssalgsavis kjørte store overskrifter med påstander som kunne slå bena under enhver oppegående rektor. Tabeller og prosenter ble bøyd og tøyd i alle retninger, og det så riktig så negativt ut. Så fulgte tv opp med en litt hektisk debatt med fire meningsberettigede mennesker som snakker i hver sin verden. Etter hvert kom det innlegg og motinnlegg fra nord og sør. Mange forsvarte seg mot de første påstandene, mens andre (selvfølgelig) kom med ”det har jeg hørt før, altså er det sant”.

Det mest patetiske kom vel fra departementet. De hevder at nasjonale prøver ikke er ment til rangering. Jada, jada, men det brukes sånn uansett. Så kan de sitte der med sine edle hensikter, dem er det ingen som tar på alvor.

Jeg skulle ønske at avisen så hvor mye uro de skaper innad i skolen. At de skulle se at lærere og rektorer har rent mel i posen og handler etter sentrale føringer til elevenes beste, men likevel blir hengt ut til spott og spe. I Norge er det dessverre slik at man sier ”jaja, men ingen røk uten ild”. Så hva ønsker avisen å oppnå? En diskusjon som leder frem til det de mener er rettferdig? En omlegging av prøvesystemet som de kan ta æren for?

Nei, det tror jeg ikke. Den ovennevnte avis er bare ute etter å selge mer, få flere trykk på nettet og få større markedsandel. Det handler om penger, og ikke noe annet. Denne uken tjente de på å skape uro og ekstraarbeid for rektorer og lærere som har nok utfordringer som det er. Selv om det er godt bevist at avisen tok feil, sitter dessverre ”juksestempelet” på noen fremdeles.

Så tenker man at norske aviser er til for å sverte oss i skolen og at de ikke vil se hvor mye bra som gjøres.

Da kommer det et stort og varmende lysglimt til oss. Det finnes faktisk journalister som gjør grundig arbeid og som har forståelse og innsikt nok til å se realiteten i vår hverdag.

Gårsdagens A-magasin hadde en reportasje fra en av disse skolene som ble hengt ut tidligere i uken. Og den reportasjen var skrevet med varme og forståelse, og ga stolthet og glede over hva som faktisk skjer på skolen. Dette var en dyktig journalist som gjorde grundig forarbeid, oppsøkte og observerte, samt skrev med grundig bakgrunnskunnskap uten å skulle tjene penger på store overskrifter.  La oss få flere sånne reportasjer. Skolen er lei av å skulle bli hengt ut, lei av å få de negative sidene beskrevet.

Artikkelen forteller at det er gildt å jobbe på Gran skole. Det gjøres en enorm innsats fra voksensiden for at våre nye landsmenn skal bli gode borgere i landet. Hverdagen har store utfordringer, men det blir litt lettere når man får dyktige journalister som Tonje Egedius fra Aftenposten på besøk.

Takk for en varm og empatisk artikkel, skrevet med humor og respekt.

Hilsen Hanne

 

 1. #1 by Eivind Solfjell on 19. januar 2013 - 12:37

  Hva er beviset på at avisen tar feil?

  Liker

  • #2 by Hanne Sand on 19. januar 2013 - 12:49

   Hei
   Viser til innlegget fra 4 Oslorektorer på Gran skoles hjemmeside:
   http://www.gran.gs.oslo.no/aktuelt/nyhet.shtml#459809
   Hanne

   Liker

   • #3 by Eivind Solfjell on 19. januar 2013 - 13:26

    Jeg skjønner ikke helt hva ved det innlegget som motbeviser VG sitt oppslag. VG, sammen med PFI-forsker Christian Beck, har påvist en statistisk signifikant samvariasjon mellom fritakspraksis og prøveresultater. Hva er det ved VG sin fremstilling som ikke stemmer?

    Liker

   • #4 by Hanne Sand on 19. januar 2013 - 14:19

    Jeg tror på rektorene når de hevder å ha fulgt pålagte føringer. Det kan ligge årsaker bak som ikke avisen skal ha innsyn i, individuelle hensyn f.eks, uten at jeg vil spekulere i det. Min hensikt var å få frem skillet mellom avisenes behandling av utfordringene som skolene har, og stille spørsmålstegn ved motivasjonen for diverse oppslag. Så kan vi stille spørsmålstegn ved ulik bruk av sentrale føringer ved en annen korsvei.

    Liker

  • #5 by Olav Abusland on 20. januar 2013 - 11:23

   Forskningen kun gjort i Oslo. Den henviser til tidligere artikler om «juks i osloskoler». Folk leser dette og sitter med et inntrykk at osloskoler generelt systematisk fritar svake elever for å få bedre resultater (bare les kommentarfelt og forum rundt omkring).

   Fakta derimot: Osloskolen fritar ca. 20% av de som kan fritas. Resten av landet fritar ca. 30% av de som kan fritas. (5. trinn)

   Burde ikke forskeren være mer interessert i resten av landet da som er mer ivrig med å frita enn osloskolen?

   Liker

   • #6 by Hanne Sand on 20. januar 2013 - 13:02

    Enig i at det foregår mye rart utenfor hovedstaden. Men de fleste leserne bor vel i Oslo, og det er der det skal selges aviser.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: