Skolelever må ha mat.

Dette er om noe som for meg er en stor selvfølgelighet. Jeg ser temaet har allerede dukket opp i valgkampen, og i dag flagger jeg for Jonas.

Det gjelder mat på skolen, særlig ungdomsskolen. Altfor mange elever går gjennom dagen uten å spise noe som helst, og det er klart at det påvirker læringsprosessen svært negativt. Noen rekker ikke å spise, mens andre ikke gidder å innta noe på morgenen. Så sløyfer de også matpakken, og det betyr at de ikke får i seg føde før etter skoletid. Det sier seg selv at dette gir lite læringsutbytte i siste skoletime.

Dessverre ligger mange skoler nær en butikk. Og dessverre får elevene lov til å gå dit for å kjøpe seg ”mat”. Da blir det selvsagt at man kjøper det som er billig, fristende og enkelt; skolebrød og en brus. Vi vet at dette sukkerinntaket gjør elevene enten veldig søvnige eller veldig urolige, men likevel er det lite vi kan gjøre mot de store merkevarebutikkene. De legger ikke om vareutvalget med tanke på hva som er nyttig og godt for en skoleelev, her skal det tjenes penger.

I den pågående kulturdebatten er det fristende å si; den norske matpakken er på vei ut. Eller er den det? Kan vi gjenreise 2 grovbrødskiver, en med ost og en med pølse som redningen for siste time norsk på en sliten fredag?  Da må det vel en holdningskampanje til, og plakater til klasserommene, og ranselpost osv. Vi kjenner det der.

Jeg tror vi må innse at dagens foreldre ikke er så flinke til å følge opp matpakken (unnskyld til de som får det til!)  Mor er på seminar, og far må på viktig møte og lille Ole klarer seg selv, les; det blir ikke matpakke i dag.

Vi har hatt en ordning med frukt, og jeg har sett dette som er både viktig og riktig ting for elevene. Når 10F kommer svette og slitne etter gym til norsktimen, gjør det underverker at de får et eple å hente krefter fra. Litt frukt for en sulten og glemsk fjortis kan gjøre skoledagen god og lærerik. Det koster ikke så mye, men har enorm betydning for elevene og livet i klasserommet.

Så gjelder det mat. Jeg har ingen tro på at norsk skole er klar for varm mat nå. Til det er det for store logistikk-problemer, og det vil bli altfor kostbart. Vi har ikke steder å lage mat, altså må den kjøres til skolen fra ekstern leverandør. Det er så strenge krav om hygiene rundt dette, at jeg er sikker på at helsesøster vil stenge det umiddelbart.

Matpakker derimot, har jeg tro på. Det kan lages eksternt og deles ut i klassene. Det kan jo være litt mer kreative ting, som en wrap eller en salat, men litt mer enn et eple. Drikke; vann. Punktum

Det er også av betydning at elevene får et rolig sted å spise maten sin. Jeg ønsker at ungdomsskolens lærere skal sitte sammen med elevene et kvarter til maten er fortært og ryddet opp. Under den tiden kan hun/han gjøre alle de forefallende tingene som innsamling og sjekking av lekser for eksempel. Elevene kan se på film eller lydbok eller noe annet oppbyggelig.

Resultatet er konsentrerte og fornøyde elever helt til siste time er slutt.

Politikerne diskuterer penger, og det er jo fint å bruke i valgkampen. Vi må da ikke sette utgiftene for flere lærere opp mot kostnad for mat/frukt i skolen. Vi må kreve det som er nødvendig; Ja, takk. Begge deler. Vi trenger både  flere lærere OG mat/frukt. Nå.

Dette har vi råd til, uansett parti.

Hilsen Hanne

 1. #1 by Kari-Lisbeth Kjus on 8. januar 2013 - 20:57

  Som vanlig: Veldig bra! Sitter med en ung mor her som er ledig enig også.

  Liker

  • #2 by Hanne Sand on 8. januar 2013 - 21:07

   Takk. Og det er ikke så vanskelig å få til heller. Men det slår jo ikke ut på Pisa-resultatene. I hvert fall ikke direkte.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: