Hvem vil være rektor nå?

I dag er det rektor som skal trekkes frem og få sin situasjon belyst. Og hurra for det.

Flere aviser har dette som tema i dag. Dagsavisen har en glimrende artikkel om hvordan rektorene utsettes for krysspress. Dette er noe som i stor grad påvirker skolens resultater.

http://www.dagsavisen.no/samfunn/tidspress-svekker-skoleresultatene/

På Utdanningsforbundets landsmøte har man også rektors rolle på agendaen.  Nå sier påtroppende leder at hun er skremt over rektorenes manglende mulighet til å uttale seg. Visste hun ikke det?

Det har blitt tatt frem med jevne mellomrom at rektor må snakke som en forlenget arm av skolens administrasjon. Selv måtte jeg som rektor få godkjent mine uttalelser hvis jeg skulle snakke eksternt. Altså sees rektor som en som skal fronte kommunens politikk og ikke ha egne meninger. Så er spørsmålet; når snakker rektor som kommunens person og når kan hun/han ha egne meninger? Jeg har alltid hevdet at byråkratiet i Norge vinner over det meste, altså må rektor følge nivået over seg i tykt og tynt. Et unntak er kanskje hvis man er en eldre, mannlig rektor med mange vellykkede år i skolen, jfr. Dagsavisens artikkel. Hadde man bare hatt flere som torde si fra, som torde stå opp for rektorers rett til å følge hjerte og ikke alltid fornuft.

Det hele er ganske enkelt. Rektorene presses fra administrasjonen på de fleste områder, mens trykket nedenfra går på behov for tid og omtanke for lærere, elever og foreldre.

Så kan man spørre seg, hvem vil være rektor i denne skvisen? Tallenes tale er tydelig, majoriteten av norske rektorer har store problemer med å utføre jobben tilfredsstillende. Trist og ganske nedstemmende lesing.

Jeg bøyer meg i støvet for de som klarer å holde entusiasmen og engasjementet oppe i denne sandwichen. De rektorer som har jobben som livsstil, og som tar utfordringene med et smil;  hør på dem, verdsett dem,  la dem få snakke uten noe ris bak speilet – og la dem få drive med det som er viktigst: den pedagogiske delen av rektorjobben.

Hilsen Hanne

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: