Skolestart er for foreldrene.

Så nærmer det seg første skoledag seg, og vi bombarderes med dertil egnet reklame. Mor og far styrter til butikkene og kjøper anatomisk riktig skolesekk i riktig farge (jfr Dagbla). Så blir det ny skole-garderobe, alt slik butikkene befaler.
Og da tror de at jobben er gjort, nå kan skolen ta over jobben.

Akk, hvor feil kan man ta!

Det er nå det virkelige oppdrageransvaret slår inn. Det er nå skolen skal innkalle til samtaler og overbringe budskapet om at hjemmet dessverre ikke har fått med seg sin del av det hele. For det er hjemmet som skal og må gjøre oppdragergjerningen.
Når lille Lise begynner på skolen, blir det avslørt i hvilken grad hjemmet har gjort en god nok jobb. Nå skal skolen finne ut om Lise og Per har fått nok sosial kompetanse til å fikse livet utenfor hjemmets lune arne.

Og derfor må alle foreldre stå i giv akt ved skolestart. For de som tror at skolen tar over; tenk om igjen. Foreldrenes ansvar tar ALDRI slutt.
Skolen kan påpeke feil og veilede, men det vil alltid være hjemmet som sitter med hovedansvaret.

Det hjelper ikke med riktig farge på riktig sekk, trendy klær og nytt pennal. Når du sender barnet til skolen, er det som en eksamen for din oppdragergjerning. Og det er ingen lett eksamen.

En rektorkollega på en barneskole fortalte om foreldre som «skremte» barna ved skolestart: «Hvis ikke du er snill på skolen, kommer du til Rektor» (les: det tihodete uhyret)! Snakk om ansvarsfraskrivelse.
La oss leke litt med det omvendte. Barnet kommer hjem fra skolen. Peker på sine foreldre, og sier: «I dag ble jeg sendt til rektor, og hun sa at dere er elendige oppdragere. Her må det skjerpes!» Akk, kommer vi dit noen gang??

Skolen hjelper til på mange områder, jada. Men det er mor og far som har hovedansvaret uansett.

Med det ønsker jeg stor og liten leser et godt skoleår, med mange gode stunder fylt av lærdom, trygghet og smil.

Som jeg alltid har sagt, dette året blir det beste. Enig?

Hilsen Hanne

  1. Skolestart er for foreldrene. | IKT i skolen | Scoop.it

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: