Ordnung muss sein.

I Pisa-undersøkelsen skal elevene svare på hvor mange bøker de har hjemme. I rettledningen utdypes dette med at de skal estimere hvor mange meter bokhyller de bor sammen med, elevene. Og så har man vært skråsikre på at antall hyllemeter med bøker er proporsjonal med skoleprestasjoner. Enkelt sagt; hvis ditt hjem har mange bøker, så er du flink på skolen.

En artikkel i Jyllandsposten 18.mars 2012 slår sterk tvil om denne teorien. På Grønland – av alle steder – har man kommer frem til at det var ingen forskjell på prestasjonene til elever med høy eller lav sosioøkonomisk status. Det som var viktig, og svært viktig, var rammene som elevene levde under.

Undersøkelser viser at de barna som lever under faste rammer presterer langt bedre enn elever med mer utflytende rammer. Disse rammene defineres som
• faste sengetider
• tilstrekkelig søvn
• faste avtaler og innetidspunkt
• faste leksetider
• faste måltider

Dette kan gi håp for drosjesjåførens barn. Selv om bøkene er få i hjemmet, er oppdragelse og tydelige voksne langt viktigere. Stimulering av læring skjer ikke nødvendigvis gjennom foreldrenes status, men hvilke forhold de tilrettelegger for sine barn.

Til forsvar for de med høy sosioøkonomisk status, kan tenkes at de også har tydelige rammer for elevene blant alle bokhyllene.

Danskene skal nå forske videre på saken, og teste teorien ut i moderlandet. Men jeg har tro på Grønland, tydelige rammer og omsorgsfulle voksne kan langt på vei erstatte manglende hyllemeter med bøker.

Så dere som fremdeles har barn i heimen: stram inn, vær tydelig og hold dem i øra. Da vil det gå dem godt, og de vil lenge leve i landet.

Hilsen Hanne

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: