Selvfølgelig er det rektors ansvar.

I den pågående mobbedebatten letes det etter en ansvarlig. Etter mitt syn er det ingen tvil. Når elevene opplever seg utrygge på skolen, er det rektors ansvar å rydde opp. Rektor har selv valgt å være toppleder på en skole, og han/hun bør ha oversikten over hva som skjer på skolen. Rektor har myndighet til å sette inn tiltak, og skal til enhver tid vite hva som foregår på sin skole. Hun/han sitter med makt til å foreta endringer som kan forbedre hverdagen til en utrygg elev. Hun/han har selv valgt å gå inn som rektor, og må følgelig stå til ansvar for det som måtte skje av negative ting som følger av hans/hennes evt. unnfallenhet.
Jeg mener at man må forlange at rektor ordner opp. Hun/han må være opptatt av å finne løsninger, ikke syndebukker. Hun/han må sette seg inn i hva som skjer, og handle deretter, f,eks, ved å innføre upopulære endringer. Alle brukere, foreldre og elever må kunne være sikre på at skolen har en øverste leder som har vilje og evne til å gjøre skolen trygg for alle.
Nå skal jo rektor ha noen støttespillere. De finnes, men ikke alltid så synlige og kanskje ikke så dyktige. Man forventer at det er støttespillere i kommunens administrasjon. La oss håpe at alle rektorer har det.
Like enkelt som at læreren han ansvar for hva som skjer i klasserommet, må rektor ha ansvar for hva som skjer på hele skolen. Således må skolesjefen (eller hva det heter i din kommune) ha ansvar for hva som skjer i alle kommunens skoler. Det koker altså ned til at lederen tar det ansvar som ligger til hans stilling.
Det finnes også solide støttespillere blant foreldrene, men det er ikke alle rektorer som skjønner hvilken styrke det ligger i FAU. Dessverre. Det er hevet over enhver tvil at en rektor kan oppnå mye hvis hun/han skjønner at foreldrene vil skolens beste og kan hjelpe rektor i å oppnå et trygt miljø.
Det må legges til at Håvard Tjora i Dagbladets Magasinet sist lørdag hevder akkurat det samme som jeg skriver her; at det er skolens ledelse som må være garantist for elevenes trygghet.
Obs: Kjære barnehagestyrere som leser dette. Innholdet gjelder dere også, men jeg skrev rektor for korthets skyld. Dere er like viktige, og har like stort ansvar.
Hilsen Hanne

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: