Arbeidstidsavtale, skarbeidstidsavtale

,Så forhandler man igjen, og muligheten er stor for at lærerne må binde opp enda mer tid.

Lurer på hvorfor fagforeningene går med på dette? Det blir sånn ”og hva får jeg får det?” – holdning som gjør tonen krass og lite medgjørlig rundt i skolene. Hva tjener lærerne på at de skal tvinges til å være på skolen enda flere dager? Det blir ikke bedre skole av uendelige planleggingsmøter på et slitent lærerværelse med elendig luft og nedsittede stoler. I de gamle skolene (som det fremdeles er altfor mange av) er det tvingende nødvendig med en pause for å klarne hode og sinn. Det er ikke så mye kreative tanker tilbake etter en hel dag innendørs med fulle klasser, full dag og elendig innklima. La oss få styre dagene selv!

Vi som husker hvordan det var før arbeidstidsavtalen var, gremmes. Vi gjorde jobben den gang også, og vi gjorde den godt. Vi hadde møter også, men det var fordi det var nødvendig og nyttig, ikke fordi vi ble tvunget til det. Møtene ble effektive og målretta fordi vi ville komme hjem så fort som mulig Men det var ikke dårlige møter av den grunn, tvert om.

Jeg ser nytten av at lærerne er tilstede et visst antall timer pr dag, men jeg etterlyser forståelse for at vår jobb ikke kan gjøres under tvang. Vi må ha en pause, vi må ha muligheten til å styre dagene litt etter egen klokke. Noen jobber flott kl 15, mens andre foretrekker å rette stiler når ungene har lagt seg på kvelden. Det er utopi å tro at hele jobben kan utføres på skolen. Vi trenger arbeidstid hjemme.

Det er ikke så greit for skolelederne heller. De deler seg i to leire. Den ene delen tviholder på arbeidstidsavtalen, og lærerne må pent være på skolen i de pålagte timene. Det skaper mye frustrasjon å måtte sitte på et overfylt arbeidsrom og forsøke å tenke klare tanker mens skravla går rundt en. De andre rektorene har skjønt at lærerne er selvstendige, samvittighetsfulle folk som gjør jobben godt uten at de dikteres hvor og når de skal gjøre den. Dette gir et kollegium som står på når det trengs fordi de møter forståelse og omsorg fra nivået over.
Hurra for disse rektorene, som ser at det viktigste er at lærerjobben gjøres godt, og ikke teller antall minutter lærerne er på skolen.
Hilsen Hanne

  1. #1 by Hanne Sand on 16. februar 2012 - 19:32

    Jess, der skulle vi hatt det moro. Så skulle vi tvunget dem til 2 timers lærermøte der tema var om Ola-jakke er ute-eller inneplagg. Og etter det skulle vi bedt dem lage program for vinteraktivitetsdag med tilbud for alle. Litt av en tanke, vel!

    Liker

  2. #2 by Brit on 16. februar 2012 - 19:36

    Du vet det, Hanne, at disse menneskene som bestemmer over lærernes arbeidstid, skulle ha vært tvunget til å stå i et klasserom med 28 elever 5 timer hver dag i en uke. Fem elever skulle være flerspråklige, to elever skulle ha spesielle behov (for å være forsiktig) og en skulle hatt ADHD. Det skulle ha vært stilt krav til dem om å holde et stramt lederskap, være empatiske, tolerante, kreative og tilgjengelige for elevene. Hvis de ikke hadde orket mer enn det hver dag den uken, skulle vi ha stått og ledd rått av dem! Sånn er det med den saken.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: