Husk på lærerne til jul!

Nå snubler vi mot midtvinter, og gleder oss til å tenne alle lys. Vi blir oppfordret til å tenke på fuglene, men jeg vil hevde at det er vel så viktig å tenke på alle lærerne som nå sørger for kos og hygge i de tusen klasserom.
For oss i ungdomsskolen er det nå en utfordring å holde fagtrykket oppe for ”vi er jo ferdig med tentamen, kan’ke vi slappa litt?” er dagens refreng. Elevene skal koses grundig gjennom mørke og kalde dager, samtidig som prøvebunkene hoper seg opp.
Dessuten er det snart juleball, og det er jo det viktigste i denne tiden. Man må jo stelle hår, orden antrekk og bestille limo, selvfølgelig. Sånt tar tid. Elevene er lite fokusert for tiden, og forsøk på faglig trykk blir heftig motarbeidet. Drister man seg frempå med en lekseprøve, kan det nærme seg mytteri.
I barneskolen skal det arrangeres foreldreavslutninger. Da må læreren sørge for at alle elevene får vist seg frem fra sin beste side. Det må være hyggelig og fint for alle som deltar slik at mor og far kan gå stolte og fornøyd hjem. Det ligger mye arbeid bak en slik forestilling, og det må gjøres i skoletimer som helst skulle vært brukt til faglig påfyll.
Men lærerne må holde humør og arbeidslyst på topp. Vi må motivere og finne festlige måter å lære ting på, samtidig som vi må være litt underholdere og julenisser. Det er moro, men krever mye.
Så snakker folk om lærernes lange juleferie. Vi skal i de få dagene som er mellom skoleslutt og 24. gjøre alle de juleforberedelser som vi ikke orket/rakk i adventstiden.
Til slutt kommer det som er mest slitsomt. Når lærerne på ungdomsskolen tar ”ferie”, er det minst to rettebunker som blir med hjem. Denne rettingen må gjøres i romjula, mens det er stille i huset. Og kall ikke det ferie! Jeg er overrasket over hvor mange lærere som bruker juleferien til å rette, mens resten av familien kan slappe av.
Herved oppfordres det til å vise litt ekstra omsorg for de slitne lærerne nå i julestria. Det er de som har sørget for tradisjonell julekos i skolen, og dette utenfor pensum. Det står ikke i stillingsinstruksen at vi skal kose oss gjennom desember, men det gjøres jo likevel.
Elevene har det bra, og da er alle lærere glade. Men det gjør godt med noen oppmuntrende ord fra foreldre og andre som står på sidelinjen.
Til slutt vil jeg – av frykt for å virke surmaget – understreke at jeg synes desember i skolen er fin. Innendørs i mørketiden, med tente lys og pynta klasserom er det lett å skape en god stemning. Juletiden gjør det tillatt med litt utenomfaglige aktiviteter, og miljøet i klassen profiterer på dette. Nå er det bare en drøy uke igjen, og jeg ønsker alle i skolen lykke til med spennende og annerledes arbeid fremover.
Hilsen Hanne

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: