Farvel etter 10 år.

Kjære avgangselever.
Dette er noen ord på veien. Siden 16-åringer ikke klarer å konsentrere seg over lang tid, og dere i tillegg er ivrige etter å storme videre, blir dette bare noen korte råd.

Nå åpnes skolens porter for dere, og dere stormer videre i livet. Dere har kommet til det første store veikrysset og heretter må dere ta ansvar selv. Dette har dere gledet dere til, ikke sant? Slippe ”obligatorisk”-presset og gjøre bare det du vil og som du har ønsket. Nå skal du, som Trond Viggo synger; ”Tenke sjæl”. Alle avgjørelser må du stå inne for og ta konsekvensene av. Alle valg må forsvares og etterleves av deg og ingen annen.

Er det skummelt? Gruer du deg? Ikke gjør det!

Du kommer til å oppleve alle livets sider, og alle fasetter av livets utfordringer, men du klarer det du vil. Det er bare du som kan gjøre det, og det er bare dine krefter og dine evner som kan bære deg gjennom. Du må ikke dvele ved gamle nederlag, fiender eller tap. Rist av deg sorgen, ta vare på de gode minnene og gå videre. Let frem dine evner og gode sider, og bruk dem der det trengs. Ta med deg alt du har lært og erfart, og gjør gode gjerninger på din vei.

Hittil har de gamle der hjemme støttet og hjulpet deg, og nå er tiden inne til at du skal betale tilbake. Vis dem at du lærte noe, vis dem at du vil gjøre noe i livet videre. Gjør dem stolte av deg. Du kan ikke skylde på feil i hjemmet lenger (hvis du fant noen!), nå er det fremtiden som gjelder, din fremtid.

Viktigst av alt er ærlighet. Du skal være ærlig mot alle rundt deg, ikke tråkk på noen. Men mest av alt skal du være ærlig overfor deg selv. Du skal gjøre det du finner riktig fordi du vil det, og du skal ikke la det gå ut over noen. Du må finne frem til hva dine verdier er, hva du synes er riktig, og så skal du streve mot de målene du selv setter.

Husk at ingen i verden er bedre enn deg, men så er heller ikke du bedre enn noen. Alle har verdi og alle fortjener respekt.

Du skal ha lykke til på veien. Henning Kvitnes synger;” Måtte du ha vinden i ryggen, måtte sola komme deg i møte, måtte du finne godt vann”. Dette ønsker jeg deg.

Livet blir hva du gjør det til, og husk at du kan!

Som jeg alltid sa til avgangselevene på Kjenn;
Takk for gode minner, takk for latter og smil, takk for alle gode møter vi har hatt. Nå: Gå ut i verden og gjør den til et bedre sted å være.

Sommerklem fra
Hanne

 1. #1 by Brit on 19. juni 2011 - 20:33

  Så flott sagt; Hanne, jeg fikk nesten tårer i øynene og kjente det i magen. Dette er store ord og viktige retningslinjer for oss alle, også for oss som løp ut skoleporten for en del år siden.. Livet er virkelig spennende!

  Liker

  • #2 by Hanne Sand on 19. juni 2011 - 21:28

   Takk, kjære Brit. Dette var det nærmeste jeg kom til å holde en avskjedstale i år, derfor er det godt at noen setter pris på den. Kanskje noen kan bruke den??

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: