Kvinnelige og mannlige rektorer

Hvis jeg skulle bruke tiden min til å fullføre skolelederutdannelsen min, ville jeg skrive masteroppgaven om forskjellen mellom kvinnelige og mannlige rektorer. Jeg tror ikke det er særlig forskjell mellom rektorer og andre ledere, så oppgaven kunne like gjerne dreie seg om ledere ellers i samfunnet. Men det er nå rektorgjerningen som ligger meg nærmest. Selvfølgelig er det umulig å si at alle menn er slik, og kvinner er sånn, men dette blir på generelt grunnlag.
Jeg vil påstå at det er en signifikant forskjell, og den vises tydelig på skolene. For eksempel da jeg kom som ny rektor etter en mann, sluttet damene å koke kaffe og ordne på kjøkkenet. Det tok seg heldigvis opp etter en tid! Skoler med kvinnelige ledere har ofte mer fokus på trivsel og omsorg for den enkelte. Det er sjelden å se en mannlig rektor dekke kaffebordet og bake kake til lærermøtene.
Jeg påstår at det er stor forskjell på hvordan kvinner og menn utfører sin rektorgjerning. Hun-rektorene har elevene og de ansattes ve og vel først, og de setter trivsel og tilrettelegging høyt opp. Mens mennene har fokus på byråkratiet i jobben, og sørger for at pålegg og regler går foran alt. Det er lettere å betro seg til en dame, for menn oppfattes som fokusert på de harde verdiene. Da er det ikke tid til småprat om hverdagslige ting.
Det ville bli for omfattende å gå inn i drøftinger rundt årsaker her, og det er ikke det jeg heller vil. Jeg kommer ikke til å skrive den masteroppgaven! Men jeg har jobbet på 6 skoler, så litt empiri kan jeg bygge på.
Det som er viktig for meg er at nå snur trenden i arbeidslivet igjen. Fokus endrer seg til at miljøet går foran, og at det er viktig å ta vare på de ansatte og elevene slik at de kan trives og utfolde seg. Altså; de myke verdiene er på vei tilbake, heldigvis. Som jeg nå sitter mellom jobber, gleder jeg meg til å finne en ny skole hvor jeg kan få bevise dette – igjen. Det er viktigst med miljøet, så vil resultatene komme som en naturlig konsekvens av at ansatte og elever trives på skolen sin.

Hilsen Hanne

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: