Organisering av skolen

Det kreves stadig mer papirplaner i skolen. Nå skal vi ha skrevet ned alt vi gjør til den minste detalj. Det blir mange hyllemeter med fine ord på kontorene bortover. Man kan undres over om skolen blir noe bedre av at man skriver ned alt man gjør. Kan man skrive ned sjela til en skole? Kan man skrive ned alt man skal gjøre til enhver tid? Da kan man oppleve at i en akutt krise først må lese seg opp og finne hva man har bestemt man skal gjøre.

Neida, svares det. Planene skal internaliseres i den grad at alle vet med en gang hva man skal foreta seg. Alt skal pugges utenat slik at ingen er i tvil om hva som er felles handlingsmal. Hadde det bare vært så vel! Hvordan skal man få tid til å gjennomdiskutere alle mulige situasjoner som kan oppstå? Hvor mange møter må et kollegium gjennom for å bli enige om alle reaksjonsmåter? Har noen tenkt gjennom hvor mange forskjellige konstellasjoner man kan ha rundt for eksempel en slåsskamp; mellom to, mellom tre, mellom mange, mellom egne elever, mellom inntrengere, forskjellig alderstrinn osv. osv. Så skal man diskutere seg frem til hva man gjør til en hver tid…. Du slette tid, dette krever møter!

Nei, man kan ikke planlegge alt. Man må ha rom for og kultur for at man løser ting etter hvert. Min guru  Alfred Oftedal Telhaug, sa at ” man kan ikke organisere seg til en god skole”.  Det er her essensen ligger; man kan ikke planlegge alt som kan skje. Man må stole på at det er kloke folk på plass, og at de gjør det som er riktig når situasjonen oppstår.  Det må være aksept for at folk handler slik de selv finner korrekt. Alle må ha et felles mål om at ting skal ordnes til alles beste, og at tryggheten vokser frem når man ser at man kan løse opp situasjoner på en god måte for alle. Det må dyrkes frem en kultur for omsorg for alle, der alles innsats teller og alles egenverdi blir brukt. Dette kan ikke skrives ned på noen måte, for den er den opplevde kulturen som opparbeides over tid på en skole.

 Hilsen Hanne

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: